En sommerferie hilsen fra din familiecoach

Ahh det er tid til sommerferie, afslapning, solskin og rigtig god tid sammen med familien.

De fleste familier skal til at holde de famøse 3 ugers sommerferie nu her og for mange er det superskønt og lige hvad de gik og drømte om og for andre kan det være noget af en prøvelse…

Jeg har oplevet en øget travlhed her op til sommerferien, det gør jeg faktisk hver år.

For det er ikke alle familier for hvem ferien er en dans på roser. Men hvorfor kan det egentlig være anstrengende at være på ferie med sin familie, det burde jo bare være rart og hyggeligt?

 

Jeg oplever at hvis der i forvejen er en del konflikter i familien, bliver de som regel ikke bedre med udsigt til en lang ferie hvor man skal gå op og ned af hinanden i 30 graders varme på Mallorca eller silende regn i et sommerhus på Bornholm. Så i ferien får vi lidt mere af det hele; flere følelser, mere glæde og flere konflikter, hvilket kan sende mange familier på et følelsesmæssigt overarbejde.

 

Og, mange familier har også ret høje forventninger til sommerferien, den skal være sjov, afslappende, rolig men ikke kedelig og helst også i udlandet.  Vi kan hurtigt komme til at drømme om, at det hele kun skal være superhyggeligt, når vi er sammen i ferien. Der må ikke være nogle problemer, og vi skal lave de perfekte ting sammen. Sådan er virkeligheden bare ikke altid. For lige meget om du skal; på vandretur i Sverige, på højskole, eller overtage din nye hundehvalp i ferien ja så vil der stadig være konflikter, for sådan er det at være sammen i en familie.

 

Så, i stedet for at sætte barren alt for højt i forhold til hvad en sommerferie kan indfri af ønsker og behov kan det være en god ide at se på hvad der er brug for i lige præcis jeres familie.

Her kommer et par input til hvordan i lave et par realitetstjek før og under ferien:

 

  1. INDSTIL jeres forventninger og vær til stede lige der midt i al den glæde og kaos der måtte være. Lav et ærligt realitetstjek, vil vi trives ved at være 14 dage i sommerhus eller bliver det for trangt og konfliktfyldt, hvis ja så kort det ned og tag en uge derhjemme hvor i finder på andre aktiviteter eller bare ligger helt fladt og slapper af.

 

  1. Skab plads til alle og det hele. Sørg for at der er højt til loftet når i er sammen. Det er jer som forældre der kan vise vejen ved tage nogle dybe indåndinger når bølgerne går højt, eller jeres teenager ikke vil stå op, eller i skulle på en dejlig tur og den eneste der synes det er dejligt er jer selv… Tænk på at alles behov er forskellige i ferien og at det er ok.

 

  1. Læg mobilen ned og slap af. Gå forrest og lav nogle pauser på dagen, hvor den lille lysende firkant bliver sendt til opladning, så der bliver mere plads til at sidde og nørkle med andre ting. Når i som voksne viser vejen for hvordan man kan slappe af i hinandens selskab ja så vil resten af familien som regel følge efter. Måske kan i endda lave det som en ting at i sammen lægger jeres telefoner væk i et bestemt tidsrum

 

Jeg går på sommerferie inden længe hvor der venter både sydens sol og sommerhus, begge dele glæder jeg mig til, men er egentlig allerede nu udfordret af ferie teenagelivet herhjemme…. For kan det virkelig passe at en normal sengetid er blevet rykket helt ud på natten? Eller at nogle bliver sultne ved 1-tiden og skal larme ude i køkkenet LIGE ved siden af mit soveværelse? Og, kan det være helt normalt at sove til kl 12… Tja, jeg må nok se i øjnene at teenagere slapper af på en anden måde end mig og så indstille mig på en ny måde at holde ferie på.

God ferie til jer alle.

 

 

 

 

 

 

 

Ditte Rosschou