UncategorizedDet gamle og det nye børnesyn

24/05/20200
https://dinfamiliecoach.dk/wp-content/uploads/2020/05/Laksefarvet-og-lys-gul-mors-dag-instagram-opslag.png

Som lovet, kommer her et indlæg om det gamle og det nye børnesyn og hvad forskellen er.

Vi er alle som en opvokset med en grad af det gamle børnesyn, hvilket som regel også er det vi har taget med os når vi skal opdrage vore egne børn. Det er der egentlig ikke noget galt i, men det kan desværre hurtigt spænde ben for en ligeværdig og kærlig relation især til vores egne børn, og hvorfor så det?

I det gamle børnesyn bliver vi hurtigt optaget af hvad vores børn gør og ikke så meget hvordan de har det. Det harmonerer ikke ret godt med den tid vi lever i og med det nye børnesyn. Idag ved vi, at det er vigtigt at der er ligeværdighed i vores relation til barnet og at dette kræver voksne ,der er tydelige og personlige. Når vi praktiserer det gamle børnesyn er der meget fokus på rigtig og forkert, skyld og skam. Dette er et tungt åg , der har hvilet på børn i mange generationer og som har lagt meget ansvar over på børnene.

Hvis vi ser tilbage i tiden, troede vi på at børnene var en slags tomme kar, som det var de voksnes ansvar at fylde på og rette ind, så de kunne blive til ordentlige mennesker. På denne måde blev det barnets ansvar at ændre sig til den udgave de voksne godt kunne lide. For at opretholde den orden, krævede det en stor magtudøvelse fra den voksne side. Denne magt blev udøvet ved fysiksafstraffelse, skæld ud og en meget hård tone overfor børnene.

Forskellen fra da til nu er, at vi er blevet så meget klogere. Vi ved godt at børn vokser ved at få masser af anerkendelse, kontakt og kærlighed, men at skæld ud, afstraffelse og nedgørelse  ikke er godt for børn. Alligevel lever disse metoder stadig i vores samfund, både fordi de er sejlivede men også fordi det ofte er svært at vide hvad vi så skal gøre istedet for.

I det nye børnesyn er der brug for tydelige og personlige voksne (Fie Hørby) Her er voksne og børn ligeværdige men ikke ligestillede.Det stiller andre krav til os som forældre og stiller også tidligere tiders metoder, som stiller den voksne op som en magtudøver og barnete neden under som en der adlyder, i skammekrogen.

Lad mig give et par eksempler på det nye og det gamle børnesyn herunder:

Det gamle børnesyn

Det er mandag eftermiddag hjemme i Mads familie. Mads er 16 år og bor hjemme sammen med sin mor, far og  lillebror på 14, der er ofte mange konflikter over hverdagsting i familien og tonen bliver hurtig hård i hjemmet. Mads far er kommet hjem og kommer ind på Mads værelse, han sidder og laver lektier “har jeg ikke sagt til dig 1000 gange at du skal tømme opvaskemaskinen og rydde op efter dig på badeværelset?” Mads kigger op

“jo”     

 “jeg siger det jo til  dig hele tiden og alligevel glemmer du det, hvad er der galt med dig?”

Mads krymper sig lidt, han er træt af altid at blive skældt ud, han synes egentlig han gør det  han bliver bedt om, men det er aldrig godt nok.Han taler egentlig ikke rigtig med sine forældre om det, for når de taler sammen ender det altid i et skænderi.

Det nye børnesyn

Det er aften og Vilma skal ud og have børstet sine tænder, hun er 5 år og bor sammen med sin mor, far og storesøster på 7 år. Der er ofte roligt hjemme i familien men der kan også sagtens være konflikter. Vilmas mor gentager at hun skal gå ud og børste sine tænder, men det vil Vilma ikke, hun løber lidt rundt og sætter sig så ved tv et. Vilmas mor kommer over til hende og sætter sig ved hende “Vilma, vi skal have børstet dine tænder nu, skal jeg gå med  dig derud og hjælpe dig lidt?” Vilma kigger op på sin mor og nikker. Da de rejser sig op tager hun sin mor i hånden, det er dejligt at få lidt hjælp-og sin mor

SÅ, det jeg tit oplever heroppe i min praksis er, at de fleste forældre egentlig gerne vil have et godt og tillidsfuldt forhold til deres børn, hvad end de er 5 år eller teenagere. Men jeg oplever samtidig at det kan være svært at finde de rigtige værktøjer frem, når konfliktniveauet stiger og vores værktøjskasse er lidt tom. Lige der har vi en tilbøjelighed til at finde “den gamle hammer” frem og bare køre derudaf med det gamle børnesyn. Herefter bliver konfliktniveauet som regel endnu højere og vi oplever at der kommer en afstand mellem os og vores børn, hvilket  ikke var hensigten.


Min oplevelse er, at de fleste af os forældre, meget gerne vil praktisere det nye børnesyn, hvor relationen til vores børn/den unge er;⁠

❣️Mere ligeværdig og åben, samtidig med de som forældre bevarer lederskabet.⁠

❣️Gensidig, dvs. der er plads til to i relationen.⁠

❣️ I en god og mild tone hvor det ikke er nødvendigt at diktere og skælde ud.⁠

I det nye børnesyn kommer kontakten altid først ❤️⁠

Læs meget mere om det nye og det gamle børnesyn (især det nye) i Fie Hørbys bog “Drop opdragelsen”. Her der der så mange fine og konkrete beskrivelser, der tager udgangspunkt i den tid vi lever i nu. Bogen har også gode bud på hvad du som forælder kan gøre i praksis for at bevare den gode relation mellem dig og dit barn.

Ditte Rosschou

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://dinfamiliecoach.dk/wp-content/uploads/2018/08/dinfamiliecoach_hvidlogo.png

Find Din Familie Coach på:

https://dinfamiliecoach.dk/wp-content/uploads/2018/08/dinfamiliecoach_hvidlogo.png

Find Din Familie Coach på:

Copyright Din Familie Coach. All rights reserved 2020. Design af Oscar Vain Gilbert

Copyright Din Familie Coach. All rights reserved 2020. Design af Oscar Vain Gilbert

Call Now ButtonFå 30 min gratis coaching nu!