UncategorizedEn teenager i huset.

12/08/20200
https://dinfamiliecoach.dk/wp-content/uploads/2020/09/Teenager-problemer.jpg
En teenager i huset

– en velkendt case

Marie er 14 år og bor hjemme med sin mor, og de har rigtig mange konflikter.

Moren taler meget og har mange ideer om, hvad Marie skal, og for Marie er det trættende at høre på: ”Husk nu at lave dine lektier”, ”husk at rydde dit værelse op”, ”det er simpelthen utroligt, at du ikke selv kan finde ud af de ting, når du bliver 15 år næste gang!”

Marie ved godt alle de her ting, men hun gider ikke høre mere kritik fra sin mor. Hun føler sig simpelthen SÅ forkert – og morens konstante snakken og kritik har den helt modsatte effekt af det ønskede: Marie er holdt helt op med at lytte til sin mor….

Ydre og indre styring

Marie er en helt almindelig teenager, som mange sikkert vil genkende: Den der teenager, man ikke kan få til at gøre noget som helst. Teenageres hjerner er under konstant ombygning fra omkring 12-13-års alderen, til de er igennem teenagefasen, og de er på mange måder ikke helt til at regne med. Men det handler også om noget andet. Hvis man zoomer helt ud, handler casen med Marie om inde og ydre styring og om det gamle og det nye børnesyn. Det er emner, som virkelig mange af mine sessioner cirkler om.

Ydre styring hører det gamle børnesyn til, og når jeg skal provokere, kalder jeg det for ”hundetræning”. Her ligger barnets vilje i forældrenes lomme, man bruger ofte belønning og straf til at styre barnet, og barnet eller den unge gør ting, fordi de får besked på det – ikke fordi de ved egen tankevirksomhed har fået sig reflekteret frem til, at det er en god ide.

Ved indre styring overlader man ansvaret til barnet eller den unge. Man siger ikke, at han bliver trukket i lommepenge, hvis ikke han snart går i bad eller vasker sine sure sokker. Man venter på, at han selv når til den erkendelse, at han lugter under armene eller mellem tæerne og derfor tager et bad og får sat en vask over. Måske har han opdaget, at ham kammeraten ovre i skolen, som bruger Rexona og godt gider barbere sig, har mere succes med damerne. Det kunne du godt have fortalt ham, men han havde ikke taget det ind.

 

Det kræver tålmodighed, men hvis man lader den unge være indrestyret, kommer der en voksen ud af det på en anden side, som er i stand til at tænke selv, fordi der har været plads til egne erfaringer. Flere af de forældre, som kommer hos mig, har ydrestyret deres børn (bevidst eller ubevidst), men det de i virkeligheden drømmer om, er at have resultatet af den modsatte tilgang til børnene: Et ungt menneske, der kan tænke selvstændigt. Jeg hørte én sige det ret fint: ” Hvis man indrestyrer, så tager man sin læring med sig, fordi det er indlejret i ens personlighed.”

Hvad skal der så til for at styrke den indre styring hos ens barn eller teenager – det er 10.000 kroners-spørgsmålet. Det handler i første omgang om – som forælder – at holde op med at diktere, irettesætte og skælde ud og i stedet gøre sig til en god leder. Sætte nogle rammer, være tydelig og vise vejen gennem det gode eksempel. Gør det med empati, kærlighed og autencitet – altså ved at stå ved det, man siger. Og kommunikér med dit barn og den unge derhjemme. Hjælp dem ved at tale om deres overvejelser og dilemmaer – stil gode spørgsmål og lad dem snakke sig frem til deres egne beslutninger. Giv dem plads. Støt og vejled dem i stedet for at styre dem.

Det er bare en fase…..

Teenagere er tit røvirriterende, og mange har faser, hvor de er komplet umulige at samarbejde med. Det er altså helt normalt! Som forælder må du trøste dig med, at dit barn er inde i en normal og sund udvikling med en hjerne, der er ét stort byggerod! Tag det ikke personligt – det handler ikke om dig.

 Og gå for alt i verden ikke i panik. Nogle forældre tror, når de står og kigger på den der håbløse teenager, at deres opdragelse er slået fejl, og at de er nødt til at sætte ind med turboopdragelse. Det virker ikke, skulle jeg hilse at sige. Som forældre skal du være der, hvilket måske lyder lidt fluffy, men det betyder, at du skal stå til rådighed som sparringspartner og som den, der tilbyder al din viden, hvis du er så heldig, at teenageren beder om det … Ikke før!

 

 

ditte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://dinfamiliecoach.dk/wp-content/uploads/2018/08/dinfamiliecoach_hvidlogo.png

Find Din Familie Coach på:

https://dinfamiliecoach.dk/wp-content/uploads/2018/08/dinfamiliecoach_hvidlogo.png

Find Din Familie Coach på:

Copyright Din Familie Coach. All rights reserved 2020. Design af Oscar Vain Gilbert

Copyright Din Familie Coach. All rights reserved 2020. Design af Oscar Vain Gilbert

Call Now ButtonFå 30 min gratis coaching nu!