En teenager i huset

Det er ikke altid nemt at være teenager og ej heller at være forældre til en. Jeg ved hvad jeg taler om, for vi har selv to stk. derhjemme. Den ene dag er alt fryd og gammen og man er verdens bedste mor, den næste er alting helt galt og man kan ikke gøre noget rigtigt. Sådan er det og det kan skabe mange frustrationer hos både forældrene og de unge. Den unge fatter ikke at de voksne ikke kan forstå dem og den voksne forstå slet ikke at selv den mest simple besked ikke bliver lyttet til. Personligt begriber ikke hvorfor det kan være SÅ svært at rydde op efter sig selv i køkkenet, eller på badeværelset eller faktisk bare inde på sit eget værelse. Jo, udfordringer er der nok af, jeg har beskrevet en case og kommer med lidt værktøjer til at samarbejde med din teenager herunder.

En case:

Marie er 14 år og bor hjemme med sin mor, og de har rigtig mange konflikter.

Hendes mor taler meget og har mange ideer om, hvad Marie skal, og for Marie er det trættende at høre på: ”Husk nu at lave dine lektier”, ”husk at rydde dit værelse op”, ”det er simpelthen utroligt, at du ikke selv kan finde ud af de ting, når du bliver 15 år næste gang!”

Marie ved godt alle de her ting, men hun gider ikke høre mere kritik fra sin mor. Hun føler sig simpelthen SÅ forkert – og morens konstante  kritik har den helt modsatte effekt af det ønskede:

Marie er holdt helt op med at lytte til sin mor….

Marie er en helt almindelig teenager, som mange sikkert vil genkende, hun forsøger at finde sin egen vej og vil gerne stå på egne ben og bestemme selv. Hendes mor vil gerne hjælpe Marie og give hende nogle gode råd til hvordan hun kan gøre tingene i hverdagen. Men, udfordringen ligger i at Marie ikke har bedt om morens gode råd, så de lyder i stedet som en kritik, hvilket Marie er godt træt af.

Vi ved at en teenagehjerne er under konstant ombygning fra omkring 12-13-års alderen, til de er igennem teenage fasen. I denne periode vil der være udfordringer, hvilket er helt naturligt. Det kræver en stor tålmodighed at være den voksne i denne periode men det kræver i virkeligheden også noget at skulle holde sine forældre ud… Noget af det en teenager ønsker sig allermest er forældrenes tillid og det de gerne vil have sig frabedt er overbekymrede og overbeskyttende voksne der gerne vil bestemme alting

Hvad skal der så til for at styrke relationen til din teenager?
  • Hold op med at diktere, irettesætte og skælde ud hele tiden. Den unge hører det som en kritik  og komme rikke til at samarbejde med dig når du taler sådan.
  • Vis vejen istedet for, sæt nogle rammer og vær tydelig omkring dine forventninger til den unge. Gør det med empati, kærlighed og autencitet – altså, stå ved det du siger.
  • Giv slip, din teenager kan godt selv, din opdragelse er ved vejs ende nu og du kan så håbe på at det er lykkes.
  • Husk at tale med din teenager. Hvad går han og tænker? Hvad sker der mon med vennerne? Vis ham at du er en man kan stole på og vær støttende også hvis de træffer halvdårlige beslutninger, det har vi trods alt allesammen prøvet…
  • Giv plads til at din teenager kan være lige præcis som han er, hverken værre eller bedre. Og så glæd dig over at du helt selv har opdraget sådan et vidunderligt menneske, med alt hvad der hører sig til af blåt hår og mange meninger.

Teenagere er ikke altid lige samarbejdsvillige og  det er  helt normalt! Som forælder må du trøste dig med, at dit barn er inde i en normal og sund udvikling med en hjerne, der er ét stort byggerod! Tag det ikke personligt – det handler ikke om dig.

 Og gå for alt i verden ikke i panik. Nogle forældre tror, når de står og kigger på den der håbløse teenager, at deres opdragelse er slået fejl, og at de er nødt til at sætte ind med kæft, trit og retning. Det virker ikke. Som forældre kan du i stedet være der og tilbyde al din viden, hvis du altså er så heldig, at teenageren beder om det … Ikke før!

Efter flere sessioner heroppe fik vi sammen opdraget lidt på Maries mor, hun trængte til en opsang, en kærlig en af slagsen. For det er en proces at skulle give slip på sin lille pige og tro på at hun godt selv kan eller bede mor om råd hvis der er brug for dette, det ved jeg alt om.

Ditte Rosschou